NEWS

Vagues del ferrocarril: les interrupcions dels viatges continuen després que les converses per aturar la tercera sortida fallen

Un tercer dia de vagues ferroviàries s'iniciarà dissabte després que les converses per posar fi a una disputa no van arribar a un acord.

S'ha advertit a la gent que només faci els desplaçaments necessaris durant el cap de setmana, amb només un de cada cinc serveis en funcionament dissabte.

Només el 60% dels trens funcionaven divendres després que la vaga sindical de RMT dijous provoqués retards.

Els caps sindicals han advertit que és probable que hi hagi més vagues si no es pot arribar a un acord sobre els llocs de treball.

El secretari de Transports, Grant Shapps, va demanar que el sindicat Ferroviari, Marítim i Transport (RMT) desconfiqui la vaga de dissabte i els va instar a no "seguir perjudicant el país".

Les converses amb els caps ferroviaris van continuar divendres, però encara no s'ha arribat a un acord.

És probable que hi hagi més converses dilluns, tot i que s'ha dit a la BBC que també podrien començar diumenge.

Membres de l'RMT de Network Rail i 13 operadors de trens van fer vaga dimarts i dijous en el marc de la disputa, en què busquen un augment salarial d'aproximadament un 7% i garanties de no acomiadament obligatori per als seus membres.

L'opinió de l'RMT continua sent que l'obstacle clau de les negociacions és la manca de compromís per escrit que ningú es veurà obligat a deixar la seva feina.

Moltes companyies de trens han tancat els serveis a primera hora del divendres abans del tercer dia d'acció i se'ls diu als passatgers que només viatgin amb tren si cal i que planifiquen amb antelació.

La meitat de les línies no funcionaran dissabte com a conseqüència de l'acció industrial d'uns 40.000 socis de RMT.

Entre els serveis interromputs hi ha la línia Heathrow Express que porta els viatgers a l'aeroport més concorregut de Londres, que també s'enfronta a l'amenaça d'una acció industrial durant l'estiu per part del personal de British Airways.

Els viatges en tren per Gran Bretanya es restringiran principalment a les línies principals i aquests serveis limitats només funcionaran entre les 07:30 i les 18:30. Alguns dels complexos balnearis més grans, com ara Bournemouth, Blackpool i Llandudno, no tindran cap servei.

Els passatgers amb bitllets reservats prèviament per dissabte poden viatjar divendres, diumenge o dilluns, o reclamar un reemborsament.

La interrupció continuarà diumenge a causa dels efectes secundaris de la marxa de dissabte.

Alguns dels retards ferroviaris de divendres van ser causats perquè els trens no van poder sortir dels dipòsits nocturns fins al voltant de les 06:00 BST, ja que el personal que hauria estat en torns nocturns no estava a la feina.

Els serveis a Escòcia i Gal·les també s'han interromput malgrat que les seves xarxes ferroviàries estan parcialment transferides, ja que depenen dels trens d'Anglaterra i del personal de Network Rail. Els trens d'Irlanda del Nord no es veuen afectats.

S'ha estimat que les vagues han costat a la indústria ferroviària fins a 150 milions de lliures en ingressos perduts i han provocat l'abandonament d'algunes obres de millora previstes.

"Viatja Només Si Cal"

El secretari general de RMT, Mick Lynch, va dir que els membres en vaga "estaven liderant el camí per defensar tots els treballadors que intenten obtenir un augment de sou i una mica de seguretat laboral".

Va demanar als ministres que "entren a la sala o s'allunyen del camí" per ajudar a resoldre la disputa, i va assenyalar que l'RMT havia "assoltat amb èxit desenes d'acords" amb empreses ferroviàries.

En declaracions a l'hora de preguntes de la BBC dijous, Lynch també va repetir la seva afirmació que el govern era responsable de l'impasse, i va dir a l'audiència que les companyies ferroviàries li havien dit "cara a cara que podien aconseguir una garantia de no acomiadaments obligatoris", però "no ho eren". se li permet".

El govern ha dit que és responsabilitat dels sindicats i de les companyies ferroviàries resoldre el conflicte i ha negat haver-hi implicat o haver provocat retards en les negociacions.

El secretari de Transports, Grant Shapps, va dir que l'acció d'aquesta setmana "estava perjudicant les mateixes persones que diuen defensar" i que les petites empreses com els pubs es veurien afectades negativament el dia més concorregut de la setmana.

Però també ha assegurat que els dos dies de vaga d'aquesta setmana també han demostrat que "les vagues generals del ferrocarril no són una eina tan eficaç per als sindicats com abans", ja que ara molta més gent pot treballar des de casa.

Network Rail, amb qui l'RMT està negociant juntament amb els operadors ferroviaris, també va dir que era el sindicat, no el govern, qui havia aturat les negociacions.

El director executiu, Andrew Haines, va dir que la vaga "innecessària i prematura" significaria que la gent "torniaria a patir" durant el cap de setmana.

Steve Montgomery, president del Rail Delivery Group, va dir que el sindicat ha de treballar amb els operadors ferroviaris per modernitzar les "pràctiques de treball obsoletes" perquè la indústria s'adapti als patrons de viatge canviants.

Va dir: "Tot i que estem fent tot el possible per minimitzar les interrupcions als passatgers, el nostre consell és viatjar només si és necessari i, si viatgeu, planifiqueu-ho amb antelació".