NEGOCIS

Rússia Està En Deute a Mesura Que Passa El Termini De Pagament

Es creu que Rússia ha incomplert el seu deute per primera vegada des del 1998 després d'haver perdut un termini clau.

Rússia té els diners per fer un pagament de 100 milions de dòlars, que s'havia de pagar diumenge, però les sancions van fer impossible fer arribar la suma als creditors internacionals.

El país s'havia decidit a evitar l'impagament, que suposa un gran cop al prestigi de la nació.

El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va dir que "les declaracions d'incompliment eren absolutament injustificades".

Va afegir que un banc intermediari havia retingut els diners i que les reserves estaven bloquejades "il·legalment".

La Casa Blanca va dir que Rússia havia incomplert el pagament dels rendiments dels seus bons internacionals, acreditant les sancions per tal de tallar efectivament Rússia del sistema financer mundial.

El ministre de Finances de Rússia va qualificar la situació d'"una farsa" i va dir que no s'espera que la situació tingui un impacte a curt termini.

Això es deu al fet que Rússia no necessita recaptar diners a nivell internacional, ja que està obtenint ingressos de productes bàsics d'alt preu com el petroli, segons Chris Weafer, director executiu de la consultora Macro Advisory, amb seu a Moscou.

Però va dir que crearia un problema "herència" si la situació amb Ucraïna i les sancions internacionals milloren.

"Aquest és el tipus d'acció que penjarà sobre l'economia i farà que la recuperació sigui molt més difícil quan arribem a aquesta fase", va dir.

El pagament d'interessos de 100 milions de dòlars s'havia de pagar el 27 de maig. Rússia diu que els diners es van enviar a Euroclear, un banc que després distribuiria el pagament als inversors.

Però aquest pagament s'ha bloquejat allà, segons Bloomberg News, i els creditors no l'han rebut.

Mentrestant, alguns titulars taiwanesos de bons russos denominats en euros no han rebut pagaments d'interessos, segons l'agència de notícies Reuters, que va citar dues fonts.

Els diners no havien arribat en els 30 dies posteriors a la data de venciment, és a dir, diumenge al vespre, i per tant es considera un incompliment.

Euroclear no va dir si el pagament havia estat bloquejat, però va dir que s'adhereix a totes les sancions, introduïdes després de la invasió d'Ucraïna per part de Rússia.

Rússia va discutir que havia incomplert el deute. El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va dir que havia fet els pagaments que s'havien de pagar al maig i que el fet que fos bloquejat per Euroclear a causa de les sancions "no era el nostre problema".

El ministre de Finances de Rússia, Anton Siluanov, va admetre que els inversors estrangers "no podrien rebre" els pagaments, segons el fil de notícies RIA Novosti.

Com que Rússia vol pagar i té molts diners per fer-ho, va negar que això equivalgui a un veritable incompliment, que sol produir-se quan els governs es neguen a pagar, o les seves economies són tan febles que no poden trobar els diners.

"Tots els que ho saben entenen que això no és per defecte. Tota aquesta situació sembla una farsa".

Les nacions en mora solen trobar-se impossible demanar més diners en préstec, però les sancions ja impedeixen que Rússia endevingui als mercats occidentals.

A més, es diu que Rússia guanya uns 1.000 milions de dòlars al dia amb les exportacions de combustibles fòssils, i el seu ministre de Finances Anton Siluanov va dir a l'abril que el país no tenia previst demanar més préstec.

Activador De Reemborsament

Segons Weafer, l'impagament provocarà els reemborsaments d'una gran part del deute de Rússia.

Uns 40.000 milions de dòlars dels deutes de Rússia estan denominats en dòlars o euros, i aproximadament la meitat es mantenen fora del país.

"Algunes parts d'aquest deute ara es vendran automàticament perquè hi haurà clàusules de reemborsament anticipat en tots els instruments de deute, de manera que si incompleix un, sol provocar la demanda immediata de pagament dels altres deutes, de manera que Rússia podria afrontar, sens dubte, el reemborsament immediat del deute. uns 20.000 milions de dòlars en aquesta etapa", va dir al programa Today de la BBC.

L'últim incompliment del deute de Rússia va ser l'any 1998, quan el país es va veure sacsejat per la crisi del ruble durant el final caòtic del règim de Boris Eltsin. En aquell moment, Moscou no va poder mantenir els pagaments dels seus bons nacionals i va incompliment d'algun deute a l'estranger.

Rússia semblava en un camí inevitable cap a l'impagament des que les sancions van ser imposades per primera vegada pels EUA i la Unió Europea després de la invasió d'Ucraïna.

Aquests van restringir l'accés del país a les xarxes bancàries internacionals que processarian els pagaments de Rússia a inversors de tot el món.

El govern rus ha dit que vol fer tots els seus pagaments a temps, i fins ara ho havia aconseguit.

L'impagament semblava inevitable quan el Tresor dels Estats Units va decidir no renovar l'exempció especial en les normes de sancions que permetien als inversors rebre pagaments d'interessos de Rússia, que va caducar el 25 de maig.

Ara sembla que el Kremlin també va acceptar aquesta inevitabilitat, decretant el 23 de juny que va declarar que tots els futurs pagaments del deute es farien en rubles a través d'un banc rus, el National Settlements Depository, fins i tot quan els contractes indiquen que haurien de ser en dòlars o altres monedes internacionals.

Mentrestant, Weafer, amb seu a Moscou, va dir que la vida funcionava més o menys amb normalitat malgrat les sancions i les empreses occidentals que es van retirar de Rússia.

"Si estàs a Moscou ara mateix, francament, si no llegeixes els diaris, veuries que hi ha hagut un augment de preus, però si no, la vida és com era abans del 24 de febrer.

"Els mesos de març i abril hi havia molta preocupació que els productes desapareguessin, que les fàbriques no poguessin aconseguir components o materials per continuar operant i, per tant, podríem estar observant una forta caiguda de l'ocupació o un augment de l'atur a l'estiu. [o] principis de tardor. Aquesta situació ha millorat", ha afegit.

"Hem vist que s'obren rutes d'importació alternatives a Kazakhstan i Turquia, el govern ha promogut el que anomenen un esquema d'importació paral·lela, de manera que molts productes que es van bloquejar al març i abril ara comencen a reaparèixer, encara que a un preu més alt. "