NEWS

Roe contra Wade: el Tribunal Suprem dels EUA posa fi al dret constitucional a l'avortament

Milions de dones als Estats Units perdran el dret constitucional a l'avortament, després que la Cort Suprema anul·lés la seva decisió Roe v Wade de 50 anys.

La sentència obre el camí perquè els estats individuals prohibeixin el procediment.

S'espera que la meitat introdueixi noves restriccions o prohibicions. Tretze ja han aprovat les anomenades lleis activadores per prohibir automàticament l'avortament.

El president Joe Biden ho va descriure com "un error tràgic" i va instar els estats a promulgar lleis per permetre el procediment.

Després de la sentència del Tribunal Suprem, es preveu tallar l'accés a l'avortament per a uns 36 milions de dones en edat reproductiva, segons una investigació de Planned Parenthood, una organització sanitària que ofereix avortaments.

Els manifestants d'ambdós bàndols s'havien concentrat a l'exterior del jutjat, i la policia els mantenia separats.

Una activista contra l'avortament va dir a la BBC que estava "entusiasmada" mentre el seu costat aplaudiva la decisió. "No n'hi ha prou amb fer d'això la llei de la terra. Ser pro-vida és fer que [l'avortament] sigui impensable", va dir.

A l'altra banda, els partidaris de l'elecció van qualificar la decisió d'"il·legítima" i fins i tot una forma de "feixisme".

Samantha Granville de la BBC, informant des d'una clínica d'avortament a Little Rock, Arkansas, va dir que a mesura que es va publicar la sentència, les portes de l'àrea de pacients estaven tancades i es podia escoltar el so dels plots llunyans abans que se li demanés marxar. L'estat és un dels subjectes d'una llei disparadora.

El cas històric Roe v Wade de 1973 va veure que la Cort Suprema va dictaminar amb un vot de set a dos que el dret de la dona a interrompre l'embaràs estava protegit per la constitució dels EUA.

La sentència donava a les dones nord-americanes el dret absolut a l'avortament durant els primers tres mesos (trimestre) de l'embaràs, però permetia restriccions en el segon trimestre i prohibicions en el tercer.

Però en les dècades posteriors, les sentències contra l'avortament han reduït progressivament l'accés en més d'una dotzena d'estats.

En la seva sessió actual, el Tribunal Suprem havia estat considerant un cas, Dobbs v Jackson Women's Health Organization, que va desafiar la prohibició de l'avortament de Mississipí després de 15 setmanes.

Amb la sentència a favor de l'estat, el tribunal de majoria conservadora va acabar efectivament amb el dret constitucional a l'avortament.

Cinc jutges estaven fermament a favor: Samuel Alito, Clarence Thomas, Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh i Amy Coney Barrett.

El jutge en cap John Roberts va escriure una opinió separada dient que, tot i que donava suport a la prohibició de Mississipí, no hauria anat més enllà.

Els tres magistrats que no estaven d'acord amb la majoria -Stephen Breyer, Sonia Sotomayor i Elena Kagan- van escriure que ho havien fet "amb pena -per aquest tribunal, però més, pels molts milions de dones nord-americanes que avui han perdut una protecció constitucional fonamental. ".

La sentència de divendres suposa una inversió total del propi precedent legal del Tribunal Suprem -un moviment extremadament rar- i és probable que estableixi batalles polítiques que divideixin la nació.

Als estats on les opinions sobre l'avortament estan estretament dividides, com ara Pennsilvània, Michigan i Wisconsin, la legalitat del procediment es podria determinar elecció per elecció. En altres, la sentència pot desencadenar una nova ronda de batalles legals, inclòs sobre si les persones poden sortir de l'estat per avortar o demanar medicaments per a avortaments a través dels serveis de correu.

En denunciar la sentència del Tribunal Suprem, el president Biden va dir a les dones dels estats on estava prohibit viatjar a aquells on no ho era.

Els governadors demòcrates de diversos estats, com ara Califòrnia, Nou Mèxic i Michigan, ja han anunciat plans per consagrar el dret a l'avortament a les seves constitucions.

El governador de Mississipí, Tate Reeves, va acollir ràpidament la sentència, dient que el seu estat havia "portat la nació a superar una de les injustícies més grans de la història del nostre país".

"Aquesta decisió donarà lloc directament a més batecs de cor, més cotxets empesos, més butlletins de notes, més partits de lliga jugats i més vides ben viscudes. És un dia alegre!" Ell va escriure.

L'exvicepresident Mike Pence, un crític de llarga data de Roe v Wade, va instar els partidaris a no parar fins que "la santedat de la vida" estigui protegida per la llei a tots els estats.

A l'altra banda de la divisió, la presidenta demòcrata de la Cambra, Nancy Pelosi, va dir que "el Tribunal Suprem controlat pels republicans" havia aconseguit "l'objectiu fosc i extrem" d'aquest partit.

"Les dones nord-americanes d'avui tenen menys llibertat que les seves mares", va escriure. "Aquesta sentència cruel és escandalosa i desgarradora".

La inversió d'un precedent de llarga data també ha generat temors per altres drets decidits pel Tribunal Suprem en el passat.

El jutge Clarence Thomas, en la seva opinió, va escriure: "En casos futurs, hauríem de reconsiderar tots els precedents substantius del procés degut d'aquest Tribunal, inclosos Griswold, Lawrence i Obergefell" - fent referència a tres decisions històriques del passat sobre el dret a l'anticoncepció, el la derogació de les lleis antisodomia i la legalització del matrimoni entre persones del mateix sexe respectivament.