El cap d'un grup de pressió empresarial ha dit al govern que tingui "la casa en ordre" per "salvar l'economia" mentre les empreses lluiten amb preus més alts.
Shevaun Haviland, director general de la Cambra de Comerç Britànica (BCC), va dir en una conferència que el temps s'està acabant per ajudar a créixer l'economia.
Es produeix després que el cap del Banc d'Anglaterra, Andrew Bailey, digués que l'augment de la inflació podria afectar el Regne Unit amb més força que en altres llocs.
El govern va dir que donava suport a les empreses per "navegar pels propers mesos".
Haviland va dir als assistents a la conferència anual global del BCC que el govern té "fins al pressupost de tardor per reiniciar, repensar i posar en ordre la seva casa".
L'augment dels costos dels materials, els problemes de la cadena de subministrament i l'escassetat de treballadors estan creant una "tempesta perfecta", va dir.
Un portaveu del Tresor va dir que el govern havia "reduït els impostos per a centenars de milers d'empreses" augmentant el subsidi d'ocupació i reduint els impostos sobre el combustible.
El Tresor va dir que donava suport a les empreses britàniques mitjançant mesures com l'alleujament de les tarifes comercials del 50% per a les empreses de High Street elegibles i la congelació d'una quantitat que utilitza per calcular les taxes que tindran un valor de "4,6 milions de lliures esterlines durant els propers cinc anys" per a les empreses.
Els preus estan augmentant al ritme més ràpid dels últims 40 anys, amb la inflació del Regne Unit del 9,1% al maig.
Les xifres publicades dijous van mostrar que les finances de les llars no van poder mantenir-se al dia amb la inflació durant els tres primers mesos de l'any, la qual cosa va marcar la primera vegada que la renda disponible real ha caigut durant quatre trimestres consecutius des que van començar els registres.
Les empreses també es veuen afectades pels preus més elevats, amb els preus del combustible i l'energia a nivells sense precedents.
Dimecres, el governador del Banc d'Anglaterra, Andrew Bailey, va advertir que l'augment de la inflació afectaria el Regne Unit amb més força que qualsevol altra economia important durant l'actual crisi energètica.
Va dir que és probable que l'economia del Regne Unit es debiliti abans i que els efectes serien més intensos que en altres països com a conseqüència del xoc dels preus de l'energia i de l'escassetat de mà d'obra.
Bailey no va descartar la possibilitat que els tipus d'interès pugin mig punt percentual en el futur per intentar frenar la inflació. Els índexs ja estan al seu màxim des de fa 13 anys, a l'1,25%.
"Hi haurà circumstàncies en què haurem de fer més [en les tarifes]", va dir. "Encara no hi som de cara a la propera reunió. Encara ens queda un mes, però això està sobre la taula".
La senyora Haviland del BCC va dir que els costos més elevats de les matèries primeres durant l'estiu passat, els problemes de la cadena de subministrament i l'enviament, els problemes de contractació de persones i els augments futurs dels preus de l'energia van "frenar fermament" la recuperació econòmica del país de la pandèmia.
El límit del preu de l'energia, que limita la quantitat que els proveïdors poden augmentar el cost de les factures domèstiques, va arribar a 1.971 £ sense precedents a l'abril per a la llar típica. Es tracta d'un augment d'uns 700 £ i s'espera que el límit augmenti en 800 £ més a l'any a l'octubre.
Però, a diferència de les llars, el límit del preu de l'energia no s'aplica a les empreses, cosa que segons el BCC significa que no poden predir quines seran les factures d'un mes a l'altre.
Exporta "Reptes"
Les xifres oficials publicades dijous van mostrar que durant els tres primers mesos de l'any el dèficit per compte corrent del Regne Unit -la diferència entre el valor dels béns i serveis importats en comparació amb les exportacions- va assolir el dèficit més gran des que es van iniciar els registres el 1955.
El dèficit va ser de 51.700 milions de lliures en el període gener-març, equivalent al 8,3% del PIB, tot i que l'Oficina d'Estadística Nacional va recomanar "prudència" sobre les xifres, ja que estaven "subjectes a nivells d'incertesa més alts del normal" a causa del canvis en la manera com es recullen les dades.
Haviland va parlar amb el canceller Rishi Sunak a la conferència del BCC i va dir que les empreses també s'enfronten a "molts reptes" per exportar a la UE després del Brexit.
Sunak va dir: "Per descomptat, hi ha hagut un canvi en la nostra relació comercial [amb la UE], això sempre seria així, i sabreu que el govern està mirant com podem alleujar alguns d'ells. més càrregues, especialment pel costat d'Irlanda del Nord".
Dilluns, els diputats van donar la seva aprovació inicial a una nova legislació per donar als ministres el poder d'eliminar parts de l'acord post-Brexit entre el Regne Unit i la UE. La UE s'oposa a aquesta mesura, dient que incompleix el dret internacional.
Sunak va afegir que el govern tenia plans per "assegurar-se que els nostres tràmits duaners en aquest país siguin els millors a nivell mundial".
Els temors sobre les perspectives de l'economia del Regne Unit han crescut després que les últimes xifres mostressin que es va reduir a l'abril.
Ha fet que alguns analistes adverteixin que el Regne Unit corre el risc de caure en una recessió, que es defineix com l'economia que es contrau durant dos períodes consecutius de tres mesos.
El cost de la vida ha empès els sindicats a exigir augments salarials, fet que ha provocat que alguns treballadors hagin fet vaga durant les últimes setmanes, amb més eixides previstes durant l'estiu.
Els membres de la Unió RMT van abandonar la setmana passada en el que es deia que era l'acció industrial més gran des de 1989, amb serveis cancel·lats a tot el país.
Més treballadors ferroviaris sortiran juntament amb el personal de Royal Mail al juliol. El personal de facturació de British Airways a l'aeroport d'Heathrow també ha votat a favor de fer vaga pel sou.
Haviland va dir que la solució a les vagues vindria de "la cooperació i no la confrontació, perquè les conseqüències de les vagues en curs tindran un gran impacte per a tothom".