NEGOCIS

La Inflació Empeny Els Costos D'interès Del Govern Del Regne Unit a Un Rècord De Maig

L'augment de la inflació va fer que els pagaments d'interessos sobre el deute públic assoleixin la quantitat més alta que es s'ha registrat al maig.

Els pagaments d'interessos pagats pel govern el mes passat van assolir els 7.600 milions de lliures esterlines, 3.100 milions de lliures més que l'any anterior.

L'endeutament públic va caure al maig respecte a l'any anterior, però encara es va mantenir per sobre dels nivells previs a la Covid.

L'endeutament, la diferència entre la despesa i els ingressos fiscals, va ser de 14.000 milions de lliures esterlines, 4.000 milions de lliures per sota d'un any abans, va dir l'Oficina Nacional d'Estadística.

Però la xifra continuava sent el tercer préstec més alt de maig des que es van iniciar els registres mensuals el 1993 i també era de 3.700 milions de lliures més del que havia previst l'Oficina de Responsabilitat Pressupostària (OBR).

Els alts nivells recents de pagaments d'interessos del deute són en gran part el resultat d'una inflació més alta, va dir l'ONS.

Això es deu a l'augment dels interessos pagats pels bons públics d'acord amb la mesura d'inflació de l'índex de preus minoristes, que va arribar a gairebé el 12% al maig.

En el que va de l'exercici, els pagaments d'interessos han ascendit a 14.100 milions de lliures esterlines, un augment de 4.700 milions de lliures interanuals.

L'ONS va dir que la xifra de May era el tercer pagament d'interessos del deute més alt fet per un govern en un sol mes.

L'OBR calcula que els pagaments d'interessos del deute costaran al govern 87.200 milions de lliures durant l'exercici que finalitza el març del 2023.

El canceller Rishi Sunak va dir que l'augment de la inflació i l'augment dels costos dels interessos del deute "suposen un repte per a les finances públiques, com ho fan per als pressupostos familiars".

Danni Hewson, analista financer d'AJ Bell, va dir que l'augment dels pagaments d'interessos sobre el deute públic era un "exemple principal" que "enlloc no hi ha la inflació que no faci la seva presència".

Michal Stelmach, economista de KPMG UK, va dir que la reducció del deute aquest any continuava sent una "oportunitat llarga", a causa del suport financer addicional que s'ofereix a les llars afectades per l'augment dels preus del combustible, l'energia i els aliments.

"Esperem que el préstec superi la previsió de març de l'OBR en uns 20.000 milions de lliures aquest any, en gran part a causa de la despesa més alta i el creixement econòmic més feble", va dir.

Els ingressos del govern central van ser de 66.600 milions de lliures el maig de 2022, 5.700 milions de lliures més que el maig de 2021, amb un augment anual de 3.400 milions de lliures en impostos.

Els ingressos fiscals en total van augmentar fins als 48.300 milions de lliures al maig, i les contribucions a l'assegurança nacional (NIC) van recaptar 2.000 milions de lliures més que l'any passat.

Empleats, empresaris i autònoms van començar a pagar 1,25 peniques més en lliura per a l'assegurança nacional a partir del 6 d'abril.

La senyora Hewson va dir que els ingressos fiscals havien augmentat gràcies a una "barreja" d'IVA que tornava als nivells normals de l'hostaleria, diners extra de l'augment de National Insurance i el mercat de l'habitatge "a foc lent" i una mà d'obra que tornava a treballar.

"Però qualsevol llar que aboqui els seus propis llibres sabrà que un pressupost que encara surt més que no pas és un que no és saludable ni sostenible", va afegir.