NEGOCIS

La Inflació Del Regne Unit Augmenta Al Ritme Més Ràpid Dels 40 Anys a Mesura Que Els Costos Dels Aliments Augmenten

Els preus continuen augmentant al seu ritme més ràpid des de fa 40 anys amb l'escalada dels costos dels aliments, especialment del pa, cereals i carn.

La inflació del Regne Unit, la taxa a la qual augmenten els preus, va augmentar fins al 9,1% en els 12 mesos fins al maig, des del 9% a l'abril, va dir l'Oficina Nacional d'Estadística (ONS).

Els preus dels combustibles i l'energia són els principals motors de la inflació, però l'ONS va dir que els costos dels aliments l'havien fet augmentar encara més.

Els treballadors i els sindicats demanen augments salarials per fer front a l'augment dels preus.

Però el govern ha advertit contra els empresaris que distribueixin grans augments de sous davant els temors d'una "espiral inflacionista" a l'estil dels anys setanta on les empreses augmenten els salaris i després traslladen el cost als clients a través de preus més alts.

Actualment, la inflació es troba al nivell més alt des del març de 1982, quan també es va situar en el 9,1% i el Banc d'Anglaterra ha avisat que aquest any arribarà a l'11%.

La inflació és el ritme al qual els preus augmenten. Per exemple, si una ampolla de llet costa 1 £ i això augmenta 5p en comparació amb un any abans, la inflació de la llet és del 5%.

En una enquesta encarregada per la BBC a més de 4.000 persones, el 82% va dir que pensava que els seus salaris haurien d'augmentar per igualar l'augment del preu dels béns i serveis.

Les llars es van veure afectades per un augment sense precedents de 700 lliures a l'any en els costos de l'energia a l'abril, i l'augment del preu del combustible al juny fa que omplir un cotxe familiar mitjà amb gasolina costa més de 100 lliures.

Els treballadors del ferrocarril van marxar dimarts causant greus interrupcions, amb noves vagues previstes per dijous i dissabte en una disputa sobre salaris, llocs de treball i condicions.

El sindicat Ferroviari, Marítim i Transports demana un augment salarial del 7%, mentre que els empresaris han ofert un màxim del 3%.

Unison, que representa els treballadors del sector públic, va acusar els ministres de "viure en un altre planeta" per les "converses de moderació salarial del sector públic".

"Els serveis sanitaris, assistencials, escolars i municipals sota pressió necessiten desesperadament que el personal rebi un augment salarial que coincideixi amb els preus descontrolats", va dir el secretari general adjunt Jon Richards.

El sindicat de professors més gran també adverteix d'una possible acció industrial sobre els salaris.

La Unió Nacional d'Educació ha criticat les propostes governamentals d'augmentar el salari del 3% per a la majoria dels professors d'Anglaterra i ha demanat un "augment d'inflació més per a tots els professors".

Però Dominic Raab va dir al programa Today de la BBC: "Hem de deixar d'empitjorar el problema alimentant les demandes salarials que només faran que la inflació es mantingui més alta durant més temps i que només perjudiqui als més pobres el pitjor".

Per què els preus augmenten tan ràpidament?

La guerra d'Ucraïna provoca un "salt de gegant" en els preus dels aliments

L'ONS va dir que l'augment dels preus dels aliments i les begudes no alcohòliques va ajudar a alimentar la inflació al maig.

La guerra de Rússia a Ucraïna ha restringit severament els subministraments de blat i blat de moro, que s'utilitzen per fer pa i cereals, de dos dels majors exportadors del món.

Ucraïna també és un gran productor d'oli de gira-sol, és a dir, els costos de les alternatives també han augmentat.

La firma d'investigació de mercat Kantar ha pronosticat que la factura mitjana anual de queviures al Regne Unit augmentarà en 380 £ aquest any.

El supermercat Asda va dir a la BBC que alguns compradors estan establint límits de 30 £ a les caixes i les bombes de benzina, amb els clients que posen menys a les seves cistelles i canvien als rangs de pressupost.

Grant Fitzner, economista en cap de l'ONS, va dir que "l'augment generalitzat dels preus dels aliments" significava que el cost dels béns que sortien de les fàbriques havia augmentat al ritme més ràpid en 45 anys al maig, amb el cost de les matèries primeres al més alt registrat.

Però va dir que els forts augments dels aliments i els alts preus històrics de la benzina al maig s'havien frenat per l'augment del preu de la roba menys que en aquesta època de l'any passat, juntament amb una caiguda dels costos dels jocs d'ordinador.

L'ONS també va revelar que els preus mitjans de l'habitatge al Regne Unit van augmentar un 12,4% durant l'any fins a l'abril, amb preus mitjans ara 281.000 £, 31.000 £ més que en aquesta època de l'any passat.

Richard Lim, director executiu de la consultora Retail Economics, va dir que després que les famílies paguessin els productes bàsics, "la quantitat d'efectiu sobrant que queda per gastar els dies fora, socialitzar i altres llaminadures s'està reduint a un ritme sorprenent".

"No Estem Fent Coses Tan Divertides"

La mare Georgia, de Birmingham, va dir que havia de reduir els viatges amb la seva filla Harper-Faye com a conseqüència de l'augment dels preus.

"No tinc diners per anar a Sea Life Centers i aquestes coses. És com, 25 lliures per bitllet", va dir. "No puc sortir tant com abans, ni una oportunitat. No m'ho puc permetre".

En resposta a l'última taxa d'inflació, el canceller Rishi Sunak va dir que el govern "utilitzava totes les eines a la nostra disposició per reduir la inflació i combatre l'augment dels preus".

El govern ha proporcionat un paquet de mesures, per un valor total de 15.000 milions de lliures esterlines, per ajudar la gent a fer front a l'augment dels preus.

Però Rachel Reeves, la cancellera a l'ombra del treball, va dir que el país necessitava "més que enganxar guixos per tornar-nos al camí: necessitem una economia més forta i segura".

La portaveu del Tresor demòcrata liberal, Christine Jardine, va demanar una reducció de l'IVA, i va afegir: "Aquest canceller ha augmentat els impostos una i altra vegada, negant-se a reduir-los per ajudar amb l'emergència del cost de la vida".