NEGOCIS

Els Agricultors Redueixen La Producció D'aliments a Mesura Que Els Costos Augmenten

Segons la National Farmers' Union (NFU), els agricultors que lluiten amb l'augment dels costos es veuen obligats a reduir la seva producció d'aliments.

Va dir que alguns corren el risc de sortir del negoci. Un agricultor va dir a la BBC que el sistema alimentari del Regne Unit està "trànsit".

Un terç dels agricultors va dir a la NFU que estan reduint els cultius per menjar.

Molts estan passant del cultiu de blat per a pa a blat per a l'alimentació animal, ja que utilitza menys adob. El govern va dir que els seus plans donaven suport als agricultors.

El combustible, l'alimentació animal, els fertilitzants i l'energia han experimentat augments de preus sense precedents en els darrers mesos, en part a causa de la invasió d'Ucraïna per part de Rússia, que ha posat pressió financera sobre els agricultors que no sempre poden repercutir aquests costos als supermercats i altres clients.

Els costos dels fertilitzants van començar a augmentar la tardor passada quan el preu a l'engròs del gas, que és necessari per produir-lo, va començar a pujar. El conflicte d'Ucraïna ha empitjorat la situació, amb sancions que afecten els subministraments de Rússia, un dels majors productors mundials d'alguns dels ingredients clau dels fertilitzants.

"Hi Haurà Menys Menjar"

"Mai he sabut que l'agricultura fos tan volàtil i tan estressant", diu Andrew Ward, que dirigeix una granja cultivable de 1.600 acres a Lincolnshire, que conrea blat, ordi i colza.

"M'aixeco al matí i de vegades em pregunto: 'per què ho faig?'", diu.

Les seves factures d'energia s'han duplicat, el dièsel vermell, utilitzat en els seus vehicles agrícolas, ha augmentat al voltant d'un 200% i ha vist un augment del 400% en els seus costos de fertilitzants. S'està plantejant utilitzar menys adob als seus camps, la qual cosa significa un menor rendiment del cultiu a l'hora de la collita.

"Si el fertilitzant és massa car i no és viable aplicar la quantitat màxima, aleshores les tones [de blat] que obtindrem seran menys, el que significa que hi haurà menys menjar".

L'Andrew té clar què cal canviar perquè això passi.

"El nostre sistema alimentari està trencat. Ha estat massa barat durant massa temps. Els nostres costos s'estan disparant i no crec que sigui correcte que haguem de subvencionar la despesa familiar de tots en aliments.

“Ens hem de guanyar la vida, hem de reinvertir en el negoci i en el camp, i això no passa”, afegeix.

Haver De Jugar

La NFU va enquestar 610 productors de lactis i 525 agricultors.

L'enquesta va trobar que el 7% dels productors de llet es planteja aturar la producció de llet per al 2024, cosa que el sindicat calcula que podria fer que 840 productors abandonin el sector.

Minette Batters, presidenta de la NFU, diu que l'agricultura sempre ha estat un sector volàtil, però l'augment dels preus fa que les decisions que estan prenent els agricultors ara "se senten més com una aposta que mai".

"L'augment dels costos ja està tenint un impacte en els aliments que estem produint com a nació, a més de provocar una crisi de confiança entre els agricultors britànics", diu.

"Aquests resultats de l'enquesta estableixen clarament què hem de perdre si no es fa res".

Els analistes agrícoles del Centre Anderson fan un seguiment de l'"aflació", que mesura l'augment dels costos als quals s'enfronten els agricultors.

Les seves últimes dades mostren que l'aflació es va situar en el 25,3% al maig, en comparació amb la inflació de l'IPC del 9% i la inflació dels aliments de l'IPC del 8,5%.

L'escassetat De Carn De Porc "Arriba Ràpidament"

Els ramaders de porcs també estan reduint els seus plans de producció amb el sector en moment de crisi.

Milers de porcs van haver de ser sacrificats i cremats a finals de l'any passat a causa de l'escassetat de carnissers qualificats i treballadors d'escorxadors que van arribar d'Europa des del Brexit. Des d'aleshores, els augments del preu del combustible i dels pinsos per a porcs han afectat durament els agricultors, i la majoria dels productors no poden obtenir beneficis.

Dades recents del proveïdor de programari agrícola Agrovision mostren que el nombre de weeners (porcs joves) ha baixat un 23%. Molts agricultors estan reduint els seus ramats o abandonant completament la cria de porcs.

 

"Estem perdent entre 30 i 40 £ per cada porc que produïm", diu Tom Allen, un granger d'Oxfordshire, que ha vist duplicar el cost de l'alimentació animal durant l'últim any. "És totalment antieconòmic".

Ha reduït un terç el seu ramat de porcs i ha hagut d'acomiadar diverses persones.

"He vist amics sortir del negoci a esquerra, dreta i centre, sense manera de saber com generaran ingressos per a les seves famílies. És terrorífic", diu.

Pensa que no passarà gaire abans que els consumidors notin menys opcions als supermercats.

"El que això significa és que hi haurà escassetat de carn de porc amb força rapidesa.

"Els preus hauran d'augmentar per cobrir els nostres costos, i molt menys per rendibilitzar les nostres inversions. Si no és així, no hi haurà carn de porc a les prestatgeries, perquè la indústria simplement implosionarà".

'La Tempesta Perfecta'

Tom diu que les pressions financeres estan afectant la salut mental dels agricultors, cosa que Amy Thomas de la xarxa de suport rural de Lincolnshire ha vist de primera mà.

L'organització benèfica ajuda els agricultors i les seves famílies de tot el comtat. L'any passat van ajudar 186 famílies en total. Des de l'abril d'enguany, ja han atès 120 famílies pageses i esperen que aquesta xifra continuï creixent.

"Estem veient molts casos relacionats amb els negocis. Hi ha molta pressió sobre la gent en aquest moment. No saben ben bé cap a on dirigir-se. Molts casos d'estrès i casos de salut mental", diu la Sra. Tomàs.

"La gent ha vingut a nosaltres amb problemes relacionats amb l'augment de costos i problemes per assegurar la mà d'obra, així que és una tempesta perfecta".

Ella diu que l'agricultura és com poques altres indústries, ja que no es pot deixar quan les coses es fan difícils.

"Les granges són llocs de treball i llars, i sovint han estat a la família durant generacions. Ningú vol ser la persona que digui que ja n'hi ha prou, ja hem acabat".

Un portaveu del Departament de Medi Ambient, Alimentació i Afers Rurals (Defra) va dir que havia pres mesures per donar suport als agricultors amb la disponibilitat de fertilitzants.

"Hem anunciat que avançarem el 50% del pagament del règim bàsic de pagament al juliol per ajudar a alleujar les pressions del flux de caixa", van dir.

El govern també ha anunciat 10.000 visats addicionals per a la ruta dels treballadors estacionals, van afegir.