NEWS

Dos Britànics Capturats Més Carregats Per Rebels Prorussos, Diuen Els Informes

Dos britànics més capturats per les forces russes a Ucraïna han estat acusats de mercenaris, segons els mitjans estatals russos.

Dylan Healy, un xef que feia de voluntari com a cooperant, havia estat capturat en un punt de control a l'abril.

El mateix dia, Rússia va publicar un vídeo d'Andrew Hill amb uniforme militar, dient que s'havia rendit.

Es produeix després que altres dos homes britànics, Shaun Pinner i Aiden Aslin, fossin condemnats a mort el mes passat.

Van enfrontar els mateixos càrrecs que Healy i Hill a l'audiència en un tribunal de poder rus a l'est d'Ucraïna, que no està reconegut internacionalment.

Des d'aleshores, el Tribunal Europeu de Drets Humans ha intervingut per exigir que no es compleixi la condemna.

Però Rússia ha rebutjat la crida, dient que ja no aplica les decisions del tribunal d'Estrasburg i que el destí dels homes era una qüestió de la República Popular de Donetsk prorussa i separatista.

Segons un informe de l'agència de notícies russa Tass, un funcionari anònim de l'autoanomenada República Popular de Donetsk va afirmar que Healy i Hill serien jutjats per "activitats mercenàries". Es va informar que tots dos homes es negaven a cooperar amb els investigadors.

No hi ha hagut cap confirmació independent dels càrrecs.

El Ministeri d'Afers Exteriors va dir que va condemnar l'explotació de presoners de guerra i civils amb finalitats polítiques.

La captura de Healy a principis d'any va ser publicada per una organització d'ajuda que treballava a la zona, la Presidium Network, que va dir que ell i un altre britànic, Paul Urey, havien estat realitzant treballs humanitaris de manera independent a prop de Zaporizhzhia.

En el moment de la seva captura, es deia que el senyor Healy conduïa amb el senyor Urey per rescatar una família d'un poble al sud de la ciutat.

No està clar on és ara el senyor Urey. A l'abril, la seva mare, Linda, va instar els seus captors a deixar-lo tornar a casa amb ella i els seus fills.

Dominik Byrne, cofundador de Presidium Network, va dir que el seu grup estava en contacte regular amb la família Healy, que estava "molta por" i volia que el seu fill tornés a casa el més aviat possible.

Va dir que la família havia estat en contacte amb el govern britànic i la Creu Roja que intentava accedir al senyor Healy per comprovar el seu benestar.

Byrne va dir que era una situació horrible per als dos homes, que probablement estaven sent interrogats constantment i mantinguts en condicions terribles.

Va dir que el senyor Healy no tenia cap connexió amb l'exèrcit d'Ucraïna ni amb cap legió estrangera i que era al país com a voluntari.

Descrit com a xef per formació, el Sr. Healy és originari de Huntingdon a Cambridgeshire.

El ministeri de Defensa rus ha dit que Andrew Hill havia estat capturat a la regió de Mykolaiv, al sud-oest d'Ucraïna.

Vestit de camuflatge al vídeo difós per Rússia, i amb el braç en una funda, va dir que era de Plymouth i tenia quatre fills amb la seva parella. Va dir que havia viatjat pel seu compte per ajudar Ucraïna.

El mes passat, la família del senyor Aslin va dir que li havien dit que l'execució es portaria a terme i que el temps s'acabava.

"No hi ha paraules, ha de ser el pitjor malson de tothom", va dir l'àvia del senyor Aslin, Pamela Hall, a la BBC.

El govern del Regne Unit -que ha qualificat les condemnes de mort com a "sentència falsa sense absolutament cap legitimitat"- ha dit que Aslin i Pinner haurien de ser tractats com a presoners de guerra segons les lleis establertes als Convenis de Ginebra.

Va dir que estava fent tot el possible per donar suport als homes i que estava en estret contacte amb les seves famílies.

Un tercer home, el marroquí Brahim Saaudun, de 21 anys, va ser jutjat juntament amb Aslin i Pinner i també va ser condemnat a mort.