CRIPTOMONEDA

Bitcoin: Per Què S'estavella La Criptomoneda Més Gran?

La primera regla per escriure sobre Bitcoin és: no escriviu sobre Bitcoin.

La història de la criptomoneda més coneguda del món és sorprenentment ràpida i els seus fans aviat es posaran a la fila per dir-vos que ho heu fet malament.

Però cal escriure sobre això, perquè les últimes 24 hores han estat catastròfiques per a la gran dama de la criptomoneda, fins i tot per als estàndards de Bitcoin.

Em centraré aquí en Bitcoin, però si sou un seguidor de cripto, sabreu que tot el mercat té problemes, per dir-ho suaument.

Que Està Passant?

Mentre escric això, Bitcoin cotitza a 21.974 dòlars (18.000 £). Ha caigut un 25% només en els últims cinc dies, fins al seu valor més baix en 18 mesos. El seu màxim de gairebé 70.000 dòlars, al novembre, se sent fa tota una vida.

Els gràfics són tots vermells i van en una direcció: cap avall.

Per què?

Els experts diuen que això es deu al clima global més ampli. No només al món criptogràfic les coses no es veuen bé.

La recessió s'acosta, la inflació s'alça, els tipus d'interès augmenten i el cost de la vida pica. Els mercats de valors també estan trontollant, amb l'S&P 500 dels EUA ara en un mercat baixista (un 20% per sota del seu màxim recent).

Com a resultat, fins i tot els grans inversors són menys lliures amb els seus diners. I molts inversors normals, no propietaris de fons de cobertura o corporacions rics, sinó gent com tu i jo, tenen menys per invertir en qualsevol cosa, punt i punt.

Per a molts, una inversió en quelcom tan volàtil i impredictible com la criptomoneda sembla un risc massa gran en aquests temps.

No està regulat ni protegit per les autoritats financeres, de manera que si feu servir els vostres estalvis per invertir-hi i perd valor, o si perdeu l'accés a la vostra cartera criptogràfica, els vostres diners s'han perdut.

Per què ara?

El mes passat es van ensorrar dues monedes de perfil molt inferior, però tanmateix importants, i això va provocar molta confiança en el mercat en general.

Com a resultat, la gent decideix cada cop més vendre.

Com més gent vengui, menys val el Bitcoin, perquè és així com funciona: el seu valor està vinculat a la seva conveniència. Això té un efecte secundari de més gent venent perquè poden veure que el valor baixa... i el cicle continua.

A diferència d'altres actius més tradicionals, Bitcoin no té cap valor intrínsec per sustentar-lo: no hi ha maons i morter, flux d'ingressos o negoci subjacent, diu Katie Martin, editora de mercats de FT.

"El preu és només pel que la gent està disposada a comprar-te'l", em diu.

"És llavors quan la gent fa por perquè, si hi ha prou gent cap a la sortida, no hi ha sòl. No hi ha res que impedeixi que cotitzi a 10.000 dòlars demà, si hi ha prou gent que es rendeix o es veu obligada a vendre".

Per què ara mateix?

Així doncs, aquest és el teló de fons ja difícil de Bitcoin, i després, les últimes 24 hores van veure aquests desenvolupaments:

Binance, l'intercanvi criptogràfic més gran mundial (bàsicament una plataforma per negociar criptomonedes), va aturar totes les retirades de Bitcoin durant unes hores. Va dir que això es devia a una "transacció encallada", encara que no tothom s'ho va creure

El cripto prestador Celsius va fer el mateix, però va citar "condicions extremes del mercat" en lloc de dificultats tècniques. I ara, l'intercanvi de Coinbase acaba d'anunciar que acomiada el 18% de la seva força de treball, culpant, en part, del "criptohivern"

Els inversors espantats van començar a vendre encara més Bitcoin

Els dos primers van provocar pànic. Imagineu-vos si de sobte no podríeu retirar efectiu del vostre banc, o si escolteu que altres persones no ho podrien fer. Estaríeu al caixer automàtic més proper, juntament amb tots els altres, en un temps rècord, i això en si mateix crearia més trastorn i més pànic.

Què pot canviar les coses?

En poques paraules: per estabilitzar-lo, les persones que encara tenen Bitcoin haurien de mantenir-lo i altres haurien de començar a comprar-lo de nou. Això ha passat abans.

Els aficionats a les criptografia us diran que ara és un bon moment per comprar, perquè és barat, i després us haureu de seure bé i veure com gira la cantonada. Així és com sempre es treballa.

Un d'ells em va tuitejar abans: "La bomba sempre passarà".

Les històries persuasives d'aquells que s'han "enriquit ràpidament" i els avals de celebritats d'alt perfil atrauen diners nous.

Elon Musk ha tuitejat prolíficament sobre el seu amor per la cripto, i la seva empresa de cotxes elèctrics Tesla va invertir 1.500 milions de dòlars en Bitcoin l'any passat.

Però els assessors d'inversions demanen molta precaució.

"Sincerament, és un lloc on només haurien d'entrar els valents", va dir el director general de State Street Advisors, Altaf Kassam, al programa Wake Up To Money de BBC Radio 5 Live.

I parlant de valent, Matt Damon, un destacat de Hollywood, va presentar un anunci criptogràfic amb el lema "La fortuna afavoreix els valents", l'octubre de 2021. Es va jugar al Super Bowl i s'ha vist 28 milions de vegades a Twitter i YouTube.

No obstant això, els "valents" que van comprar Bitcoin quan va sortir l'anunci probablement no sentiran ara que els van fer "favors", ja que valia aproximadament tres vegades més que avui.