NEWS

Billie Eilish Protesta Per La Sentència D'avortament Dels Estats Units a Glastonbury

Billie Eilish ha utilitzat el seu titular de Glastonbury per protestar contra la decisió del Tribunal Suprem dels Estats Units de posar fi al dret constitucional a l'avortament.

"Avui és un dia molt, molt fosc per a les dones als Estats Units", va dir la jove de 20 anys des del Pyramid Stage.

"Només diré això perquè no suporto pensar-hi més".

Va continuar dedicant Your Power, una cançó sobre homes grans que abusen de la seva posició, a tots els afectats.

Divendres, la Cort Suprema dels Estats Units va anul·lar una sentència de 50 anys coneguda com Roe v Wade que garantia el dret a l'avortament a les dones a tot el país.

La decisió significa que milions de dones als Estats Units perdran el seu dret legal a l'avortament, ja que els estats individuals podran fer les seves pròpies lleis al respecte.

Eilish no va ser l'únic intèrpret a Glastonbury que va protestar per la decisió.

A primera hora de la nit, l'estrella del folk indie Phoebe Bridgers va fer una declaració similar durant el seu debut al festival a l'escenari John Peel.

"És la meva primera vegada aquí. És surrealista i increïble, però estic passant un dia de veritat", va dir.

Bridgers va continuar maleint els "vells" jutges del Tribunal Suprem "que intenten dir-nos què hem de fer amb els nostres cossos".

L'actuació d'Eilish la va convertir en la cap de cartell solista més jove de Glastonbury, als 20 anys.

Va sortir a l'escenari poc després de les 22:00, enmig de sorolls blancs i subbaix abans de llançar-se a la seva cançó d'obertura, Bury A Friend.

Rodejant per les passarel·les de l'escenari i retorçant el seu cos com un personatge de The Exorcist, es va trobar amb crits cacofons i interpretacions perfectes de les seves cançons des de la primera nota.

"Oh noi, t'estimo molt", va dir al públic, que s'estenia fins al fons del camp davant de l'escenari de la piràmide.

Adoptant un fals accent anglès, va afegir: "Com estàs?"

Es rumorejava molt que el plató de l'estrella presentava una aparició sorpresa d'Harry Styles, però, com tants rumors de Glastonbury, la xafarderia estava a un pas de la realitat.

A l'escenari Pyramid, Wolf Alice va oferir una actuació impressionant després d'una cursa transatlàntica d'última hora al festival.

La banda havia quedat encallada a Los Angeles dimecres a la nit després que el seu vol a casa fos cancel·lat. Després d'una apel·lació desenfadada (i fallida) pel préstec d'un jet privat, finalment van tornar a fer un vol de connexió a Seattle.

"Així que estàvem a Seattle fa unes 10 hores, i estàvem preocupats per totes les vagues de trens", va dir Theo Ellis a BBC News poc abans de la seva actuació.

Finalment van ser escortats al lloc per un esquadró de quads.

"Em va semblar com si estiguéssim a Mission Impossible durant 13 segons", va dir Ellis. "Però ho hem aconseguit i se sent encara més especial estar aquí ara".

"Encara segueixo pensant que passarà alguna cosa i no tocarem", va afegir la líder Ellie Rowsell. "Em fa por d'enganyar-lo".

Però sí que van pujar a l'escenari, recolzats per un quartet de corda i trencant els riffs bruts del seu primer número, Smile.

Quan van arribar al final del seu set, el caos finalment es va posar al dia amb Rowsell, que es va estirar a l'escenari per reunir l'energia per cantar la seva poderosa balada Last Man On Earth. Quan va acabar la cançó, semblava temporalment perduda i nerviosa. fins que el company de grup Joff Oddie la va abraçar.

"No sabíem si ho faríem avui", va dir al públic, "així que això és molt surrealista i estem molt emocionats".

Sam Fender, segon al cartell després de Billie Eilish, també es va veure superat pel moment, lluitant per reagrupar-se entre cançons, fins que la multitud el va animar amb cançons a tota gola de 17 Going Under i Hypersonic Missiles.

"Jo i els nois mai hem estat a Glastonbury abans. No com a apostador. No com a intèrpret", va dir durant el set. "Ara ho estem fent tot en un dia. És un viatge".

Altres moments destacats del dia de la inauguració van incloure la Spice Girl Melanie C, que es va unir a Blossoms a l'escenari per a una versió de Spice Up Your Life; i un conjunt feliç de Crowded House, que va donar la benvinguda al sol de mitja tarda amb una barreja de The Kinks' Sunny Afternoon i el seu propi Pineapple Head.

"No tenia ni idea del bo que seria", va dir el líder Neil Finn, després de liderar la multitud en una versió de participació massiva de Weather With You.

"Crec que tots estem reinventant la manera com funciona el món aquí a Glastonbury. Redescobrint la comunitat, l'amabilitat, el sentit comú", va continuar. "La gent es torna salvatge".

La banda també va crear un moment memorable de Glastonbury quan van convidar a sortir a Buddy, el nét de Finn i el fill del guitarrista Liam Finn.

Milers de persones van començar a cantar el nom del jove mentre caminava per l'escenari i va pessigar un micròfon per unir-se a la cançó final de la banda, I Got You.