BANCA

Barclays Comprarà El Prestador Especialitzat Britànic Kensington Mortgages

Barclays ha acordat comprar el prestador especialitzat britànic Kensington Mortgages en un acord de 2.300 milions de lliures esterlines, ja que el banc intenta millorar la seva quota de mercat dels préstecs per a l'habitatge malgrat l'amenaça d'una recessió.

El banc del Regne Unit adquirirà el llibre d'hipoteques d'1.200 milions de lliures de Kensington com a part de la transacció, segons un comunicat divendres. Barclays va dir que el valor de l'acord es basava en que s'hagués completat al desembre i en el llibre d'hipoteques de Kensington que comprenia 2.000 milions de lliures de préstecs en aquell moment.

La compra de Kensington a les firmes de capital privat Blackstone i Sixth Street va seguir un procés de subhasta que va despertar l'interès de diversos licitadors. Incloïen el rival de la startup Starling Bank, segons persones coneixedores de la situació.

Barclays fa temps que es considera infrarepresentada en els préstecs per a l'habitatge. El banc és el cinquè proveïdor d'hipoteques del país amb una quota de mercat al voltant del 10%, aproximadament la meitat de la del líder del mercat Lloyds Banking Group, segons dades de UK Finance.

"Financerament, creiem que l'acord podria tenir sentit", va dir l'analista de Numis Jonathan Pierce. "El llibre que Barclays està comprant serà inicialment força petit". . . però Kensington té com a objectiu originacions de 2.300 milions de lliures anuals, de manera que aquest llibre podria créixer fins als 6.000-7.000 milions de lliures en tres anys. Això implicaria uns ingressos de 200 milions de lliures.

La mesura arriba enmig d'una competència ferotge a les hipoteques del Regne Unit després que les compres d'habitatges van augmentar durant la pandèmia. Amb els tipus bàsics que ara augmenten, els bancs també rebran un impuls als seus ingressos per interessos.

Els executius han volgut impulsar la posició de Barclays al mercat i oferir un major equilibri al seu model de negoci. Les hipoteques han estat durant anys comparativament petites en comparació amb la seva primera posició en targetes de crèdit, on representa més d'una quarta part del mercat.

No obstant això, alguns analistes van qüestionar la saviesa de l'expansió del banc a una zona arriscada del mercat quan el Regne Unit podria caure en una recessió enmig d'una crisi del cost de la vida, que és probable que estirar els prestataris vulnerables i forçar les taxes de morositat.

Tot i que "aquest acord és relativament petit en el context de les hipoteques de 156.000 milions de lliures de Barclays, estem una mica sorpresos per aquest anunci i el preu sembla ric", va dir Andrew Coombs, analista de Citigroup. "Ens preguntem sobre la lògica d'expandir-nos a una part més arriscada de l'espectre de les hipoteques en aquest punt del cicle".

Kensington, amb seu a Maidenhead, és un prestador hipotecari especialitzat que se centra a oferir préstecs per a habitatges residencials a través de corredors a aquells que podrien lluitar per demanar préstecs als grans bancs de carrer, com ara els autònoms i els majors de 55 anys.

El prestador va ser propietat d'Investec fins al 2014, moment en què es va vendre a capital privat.

Matt Hammerstein, conseller delegat de Barclays Bank UK, va dir que l'acord "reforça" el seu compromís amb el mercat hipotecari residencial del Regne Unit i "presenta una oportunitat emocionant per ampliar la nostra gamma de productes i capacitats".

Al voltant del 70% del llibre d'hipoteques de Kensington està ocupat pel propietari, mentre que el 30% és de compra per llogar. La cartera té un valor mitjà de préstec del 77 per cent.

Barclays va dir que esperava que l'acord es finalitzi al quart trimestre i que reduiria la seva ràtio de nivell 1 de capital ordinari, una mesura de la fortalesa financera, en uns 12 punts bàsics.